Planten voeding! Weer zo’n belangrijk onderdeel voor een plantenbak. Naast de CO2, verlichting en stroming.

En mede daardoor zijn er zoveel verschillende plantenvoedingen te koop, op bijna elke fles vloeibare plantenvoeding staat iets in de trant van ‘complete plantenvoeding’, maar is dat wel mogelijk? Één flesje voor al u plantenproblemen? Het klinkt te mooi om waar te zijn…

En helaas kan dit ook niet, er zijn minstens twee verschillende oplossingen nodig voor een plantenbak. Namelijk de Micro’s en de Macro’s.

Rotala indica
Rotala indica

De zogenaamde ‘complete’ plantenvoeding bestaat eigenlijk alleen uit micro’s. Dit zijn heel veel verschillende stoffen waar de planten maar een kleine hoeveelheid van nodig hebben. Hierin zitten onder andere;

Ijzer Magnesium
Boor Magaam
Koper Zink
Molideem Cobalt
Litium Aleminium
Nikkel Seleen
Tin Chelaten (beschermingsstoffen tegen oxidatie, dit zorgt ervoor dat alle bovengenoemde stoffen opneembaar blijven voor planten.)

Scapers green

Om te controleren of er genoeg micro’s in het water zitten kan je het beste het ijzer gehalte meten. Als er geen extra ijzer toegevoegd word, kun je stellen dat het ijzergehalte kan dienen als indicator voor alle micro voedingsstoffen. Dus in de meeste gevallen;

IJzer gehalte goed? Micro voedingsstoffen goed!

IJzergehalte is goed tussen de 0,05 en 0,2 mg/l

Daarnaast hebben we de macro’s nodig, hier hebben de planten meer van nodig om in leven te blijven. Vaak zijn deze stoffen al wel in geringe mate aanwezig in het aquarium. Toch is er in een beplant aquarium vaak een tekort aan de macro elementen. De belangrijkste macro voedingsstoffen;

 

Nitraat 2,5 mg/l*
Fosfaat 0,3 mg/l*
Kalium 10-15 mg/l

 

*Deze waardes hebben te maken met de Redfield ratio, hierover later meer.

 

De macro’s zijn ook te verkrijgen, alleen vaak niet compleet. En aangezien het nogal onoverzichtelijk is om fosfaat, nitraat en kalium los toe te voegen uit drie verschillende flesjes, adviseer ik Dennerle NPK booster. Dit is compleet en daardoor makkelijk in gebruik, twee flesjes plantenvoeding is dan voldoende. Let op, bij een dicht bevolkt aquarium zal je minder macro’s nodig hebben maar hierdoor heb je wel meer kans op nitriet pieken en een minder sterke balans.

NPK Booster

De drie belangrijkste macro elementen zijn los te testen, als deze alle drie op een mooi niveau zijn kan het in ieder geval niet aan je macro’s liggen.

 

Extra weetjes;

 

  • Drijfplanten en planten die geschikt zijn om op te binden (denk aan Javavaren, Anubias en mossen) verbruiken meer micro’s dan andere planten.
  • Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de stofwisseling van de planten is. Omdat de stofwisseling sneller gaat hebben ze dus ook meer voedingsstoffen en CO2 nodig.
  • Licht zuur water zorgt ervoor dat waterplanten voedingsstoffen beter opnemen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *