Planten voeding

Planten voeding! Weer zo’n belangrijk onderdeel voor een plantenbak. Naast de CO2, verlichting en stroming.

En mede daardoor zijn er zoveel verschillende plantenvoedingen te koop, op bijna elke fles vloeibare plantenvoeding staat iets in de trant van ‘complete plantenvoeding’, maar is dat wel mogelijk? Één flesje voor al u plantenproblemen? Het klinkt te mooi om waar te zijn…

En helaas kan dit ook niet, er zijn minstens twee verschillende oplossingen nodig voor een plantenbak. Namelijk de Micro’s en de Macro’s.

De zogenaamde ‘complete’ plantenvoeding bestaat eigenlijk alleen uit micro’s. Dit zijn heel veel verschillende stoffen waar de planten maar een kleine hoeveelheid van nodig hebben. Hierin zitten onder andere;

Ijzer Magnesium
Boor Magaam
Koper Zink
Molideem Cobalt
Litium Aleminium
Nikkel Seleen
Tin Chelaten (beschermingsstoffen tegen oxidatie, dit zorgt ervoor dat alle bovengenoemde stoffen opneembaar blijven voor planten.)

Om te controleren of er genoeg micro’s in het water zitten kan je het beste het ijzer gehalte meten. Als er geen extra ijzer toegevoegd word, kun je stellen dat het ijzergehalte kan dienen als indicator voor alle micro voedingsstoffen. Dus in de meeste gevallen;

IJzer gehalte goed? Micro voedingsstoffen goed!

IJzergehalte is goed tussen de 0,05 en 0,6 mg/l

Daarnaast hebben we de macro’s nodig, hier hebben de planten meer van nodig om in leven te blijven. Vaak zijn deze stoffen al wel in geringe mate aanwezig in het aquarium. Toch is er in een beplant aquarium vaak een tekort aan de macro elementen. De belangrijkste macro voedingsstoffen;

Nitraat 4-12 mg/l
Fosfaat 2,5-8 mg/l
Kalium 12-15 mg/l

 

Ik vindt het fijn om de micro’s en macro’s los toe te dienen. Zo kan je makkelijk bijsturen waar nodig. Twee flesjes plantenvoeding is dan voldoende.
Koop hier mijn micro plantenvoeding
En hier mijn macro plantenvoeding
Let op, bij een dicht bevolkt aquarium zal je minder macro’s nodig hebben maar hierdoor heb je wel meer kans op nitriet pieken en een minder sterke balans.

De drie belangrijkste macro elementen zijn los te testen, als deze alle drie op een mooi niveau zijn kan het in ieder geval niet aan je macro’s liggen.

Extra weetjes;

  • Drijfplanten en planten die geschikt zijn om op te binden (denk aan Javavaren, Anubias en mossen) verbruiken meer micro’s dan andere planten.
  • Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de stofwisseling van de planten is. Omdat de stofwisseling sneller gaat hebben ze dus ook meer voedingsstoffen en CO2 nodig.
  • Licht zuur water zorgt ervoor dat waterplanten voedingsstoffen beter opnemen.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop