Mossen

Bij het aqua-scapen worden mossen veel gebruikt, en dat is niet voor niets! Mossen zijn meestal niet veeleisend, en zien er prachtig uit in een aquascape. Zo kan een beetje mos al zorgen dat een stukje hout er al veel ouder uitziet, en dus ook natuurlijker.

Trigon 190L

Ook is mos heel erg praktisch, garnalen en sommige vissen vinden mos een perfecte plaats om voedsel te zoeken of om eieren in af te zetten. Ook wordt mos gebruikt als schuilplek van kleine/jonge aquariumbewoners.
Een plukje mos is meestal niet te duur in aanschaf, en het zal zich snel vermeerderen. Na aankoop kan mos het beste opgebonden worden op hout of steen. Maar er kan ook voor gekozen worden om het mosje op de achterwand te spelden. Of een plukje mos vastlijmen met speciale lijm (verkrijgbaar bij verschillende aquariumspeciaalzaken).

Er zijn veel verschillende soorten mossen, ik zal hier een paar voorbeelden noemen:

Een van de bekendste mossen; Vesicularia dubyana oftewel, Javamos! Deze mos soort is al het langst in de handel, en bij veel aquarianen erg geliefd doordat dit mosje extreem snel en makkelijk groeit.

javamos

Ook erg bekend is de Cladophora aegagropila of Mosbal/Algenbal. Het leuke is dat dit eigenlijk geen mos soort is maar een alg! Het is een zeer opvallende alg soort door zijn groeimethode, deze alg groeit namelijk niet aan een voorwerp vast, maar groeit in de vorm van een bol. Aan de binnenkant van de bol bevind zich meestal ‘modder’. Als er geduldig met de algenbal word omgegaan kan deze een geweldige grootte bereiken! Als je toe bent aan meerdere kleine algenballen wenst kan je de algenbal gewoon in stukjes knippen en laten groeien, hier is alleen wel wat geduld voor vereist aangezien de algenbal langzaam groeit.

Als de bal mooi rond wil houden is het verstandig de bal af en toe te kantelen.
Algenballen overleven lage temperaturen en kunnen zelfs tegen brak water!

Misbal

Blepharostoma trichophyllum of Mini-Rose Moss/Pearl Moss, is een soort die weer een stuk minder bekend is. Toch is ook weer een lust voor het oog!

Mini rose moss

Taxiphyllum ‘flame’ of vlammenmos, is een van mijn favoriete soorten! Het ziet er heel apart uit doordat deze mos soort recht omhoog groeit. Ik heb dit soortje onder andere gebruikt in de Dennerle Nano Cube 60 liter, die bij Aqua-Ferrytale op de toonbank staat;

vlammenmos
Links achterin is het vlammen mos het duidelijkst zichtbaar.

Vlammenmos
Ook wil ik het graag hebben over Riccia fluitans of watervorkje. Door veel mensen word dit als mooie drijfplantje aangezien als mosje, terwijl dit niet zo is. Riccia fluitans zal dus nooit vastgroeien op steen/hout of een achterwand. Je kan dit plantje wel op de plaats houden door middel van een netje of door het goed op te binden met visdraad/groene naaigaren.

riccia fluitansTaxiphyllum ‘Spiky’ ook wel spiky mos genoemd,
lijkt heel erg op zijn kleine broertje Vesicularia montagnei of ‘Christmas mos’. Spiky mos is iets ruiger en groter dan Christmas mos

christmas mos

Vesicularia ferriei of Weeping mos, is weer een andere mos variant. Deze mos soort ‘hangt’ eigenlijk een beetje naar beneden, wat een heel apart effect geeft.

weeping mos
En als laatste wil ik graag nog de Monosolenium soorten aanprijzen oftewel de levermossen. Dit zijn ook weer hele aparte mos soorten, die niet te vergelijken zijn met een van de bovenstaande mossen.

Monosolenium-Tenerum

Dus, op naar de winkel om mosjes in te slaan!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *