Aquarium bodembedekking

Elke aquariaan kent dit! Je staat op het punt (weer) een nieuw aquarium in te richten. Nadat je de bak met zorg uitgekozen hebt, kom je voor het volgende dilemma te staan; welke aquarium bodembedekker kies je?

Natuurlijk hangt dit compleet af van wat je uiteindelijk wilt maken in het aquarium. Als je geen plantenbak in de planning hebt staan, kan je eigenlijk elke bodem nemen die je maar mooi vind. Hou hierbij wel rekening dat sommige vissen onder andere Corydoras, een fijne, afgeronde korrel op prijs stellen.

Als je een mooi groen geheel voor je ziet, zijn er tegenwoordig ook talloze opties.

De optie die het meeste gebruikt word, is de klassieke voedingsbodem. Dit komt door dat dit bruine goedje al iets langer bestaat. Op deze manier ga je met twee verschillende bodems naar huis, een voedingsbodem, en een zak doodnormaal grind. De voedingsbodem ziet er niet al te mooi uit, het is dus ook de bedoeling dat je dit eerst in je aquarium stort, zodat dit onderaan komt.

Een extra tip; Schuif de voedingsbodem weg van de voor en zijkanten, zodat dit niet tegen de ruiten aan ligt. Puur omdat het er minder mooi uitziet als je de voedingsbodem ziet liggen.

Het uitgekozen grint kan op de voedingsbodem gelegd worden, zorg wel dat dit grind is en absoluut geen zand. Dit is belangrijk omdat zand in elkaar klinkt, dit houd in dat er dus geen stroming van het water meer door de bodembedekker kan, waardoor de wortels geen continue aanvoer van voedingsstoffen tot hun beschikking hebben. Verder is het belangrijk om het grind goed uit te spoelen, anders verandert je nieuwe glazen juweeltje in een bak met modderwater, en dat is geen vrolijke start.

Maar tegenwoordig is de perfecte oplossing op de markt, zelf ben ik hier helemaal blij mee! De “soil???. Dit is een voedingsbodem en grind in één. Dit is heerlijk omdat je niet meer extreem voorzichtig hoeft te doen als je bezig bent met snoeien, en je hoeft je hart niet meer vast te houden als een L-nummer de bob-de-bouwer uithangt. Nog een voordeel aan een soil is dat deze (bijna) allemaal PH-verlagend zijn, dit is perfect voor garnalen. Er zijn zelfs al soils op de markt die speciaal gemaakt zijn voor garnalen. Een bijkomend voordeel is ook dat je deze bodembedekker niet uit hoeft te spoelen. Zelf heb ik dit product al meerdere keren uitgeprobeerd en het werk perfect. Dit topproduct is ondertussen al geproduceerd door verschillende merken, en zoals je kunt lezen kan ik het zeker aanbevelen een soil in je nieuwe (planten) aquarium te storten.

Als afsluiting nog twee aqua-scaping tips met betrekking tot de bodem:

  1. Het is mooi om de bodem wat op te laten lopen naar mate deze meer naar achter loopt.
  2. Als grind/een soil koopt, kijk dan goed naar de kleur, je moet hier nog een aardig tijdje tegen aan kijken. Felroze glittersteentjes lijken op het eerste gezicht misschien heel leuk (of niet), maar vaak staat een natuurlijke kleur toch het mooist. Persoonlijk hou ik heel erg van donker grint, aangezien felle planten en vissen hier mooi tegen afsteken.Tropica-Aquarium-Soil-Powder-3-Liter_b2
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop