CO2

Veel mensen twijfelen over CO2 in het aquarium, is dit nou wel verstandig of niet? Wat zijn de voor en nadelen, en is het veilig voor alle bewoners in het aquarium?

Het nut van CO2

CO2 in het plantenaquarium, is één van de belangrijkste levensbehoeften van planten. Het is noodzakelijk in een plantenaquarium. Voor de groei hebben planten hebben (goed) licht, voedingsstoffen en CO2 nodig om glucose en zuurstof te produceren. Dit proces heet fotosynthese. Als fotosynthese niet/onvoldoende plaats kan vinden, doordat één van de bovenstaande punten niet op orde is, zal de plant vroeg of laat sterven. Dit komt doordat er dan niet genoeg glucose aangemaakt word door de plant. Glucose (druivensuiker) is één van de belangrijkste brandstoffen (ook in het menselijk lichaam).

In het aquarium water zit altijd wel een kleine hoeveelheid CO2, voor ‘makkelijkere’ planten die minder CO2 nodig hebben kan dit voldoende zijn. Maar als je behoefte heb aan andere soorten planten, is het zeker een goed idee om na te denken over een CO2 set.

CO2 set met gasfles

Een goede CO2 set is tamelijk prijzig. Hiervoor heb je de volgende onderdelen nodig;

  1. Twee hervervulbare gasflessen. Meestal zijn deze verkrijgbaar bij de aquariumspeciaalzaak. Ze worden normaal aangeboden in 500 G en 2 Kg flessen. Ook zijn er speciale nano Co2 flessen te koop (niet hervulbaar). Het is handig om twee CO2 flessen in je bezit te hebben, zodat je nooit zonder CO2 zit als je een fles opnieuw moet vullen.
  2. Een drukregelaar, dit is misschien wel het belangrijkste en daarom ook duurste onderdeel van de CO2 set. Hiermee regel je hoeveel CO2 wat het aquarium in komt, en als je een goede drukregelaar hebt zoals de space drukregelaar van Dennerle zit hier een magneetklep (nachtafsluiting) in.
  3. Een magneetklep dit is een belangrijk onderdeel als deze niet verwerkt zit in de drukregelaar. Het zorgt ervoor dat de CO2 ’s nachts niet doorloopt, als dit gebeurd word de CO2 waarde in het water veel te hoog, omdat de planten dan niet aan fotosynthese doen. Dit kan heel gevaarlijk worden voor je vissen.
  4. Terugslagventiel, dit zorgt ervoor dat de CO2 het water in loopt maar het water niet de drukregelaar kan beschadigen.
  5. De meest voorkomende manieren om CO2 op te lossen in het aquariumwater; diffusor, ladder, atomizer of reactor. De ladder is het meest gebruikt, hiermee word de CO2 helaas iets minder goed opgenomen dan bij en diffusor atomizer of een reactor.
    Een diffusor is een klein object wat je in het aquarium hangt. Deze heb je in verschillende soorten en maten, de bedoeling is dat de gasbelletjes oplossen in het aquarium. Zelf beveel ik altijd de diffusors aan waarbij het gas door een heel fijn membraam geperst word. Op deze manier worden de CO2 belletjes heel klein gemaakt en beter opgenomen door het water.

    Een reactor is een langwerpige buis die geplaatst kan worden tussen de uitgaande slang van het externe filter. CO2 word toegevoegd aan deze langwerpige buis, op deze manier word de CO2 opgenomen door het water voor dat het de bak in gaat, er is op deze manier niets de zien van de CO2 toevoer in het aquarium.

    Een atomizer kan je zien als een diffusor die zijn werk niet in het aquarium doet, maar in de kast onder het aquarium. Je plaatst deze aan de uitgaande slang van het filter.
  6. Een CO2 slang om de CO2 naar elk apart onderdeel te leiden. Hiervoor dient een speciale CO2 slang gebruikt te worden, zodat er geen CO2 verloren gaat (dit gebeurd wel met een normale luchtslang).

Een permanente Co2 meter (dropchecker), hiermee stel ik de Co2 af. De vloeistof mag met het opstarten lichtgroen worden. Hang de permanente Co2 meter zo ver mogelijk van de diffusor/ladder/ of andere Co2 bron vandaan, dan heb je het betrouwbaarste meetresultaat.

Het enige nadeel van op deze manier CO2 toedienen is dat de eerste aanschaf redelijk duur is. Verder heeft deze manier alleen maar voordelen!

Bio CO2

Als een uitgebreide set even geen mogelijkheid is, kan er ook nog gekozen worden voor een bio CO2 set, dit is een stuk goedkoper en je doet je planten er zeker een plezier mee. In dit geval is er een bio CO2 fles nodig (meestal gaat er een pilletje en wat water in de fles, dit wekt gisting op), een CO2 slang die aangesloten kan worden op de fles, een terugslagventiel en een diffuser. Meestal moet na een maand wel de fles vervangen worden, en moet er weer een paar dagen gewacht worden voordat de gisting plaats vind in de nieuwe fles.

Een nadeel van deze manier van CO2 toedienen is dat er minder CO2 opgelost wordt in het water wat er voor zorgt dat er alleen makkelijke planten in het aquarium geplaatst kunnen worden.

Vloeibare CO2

Dan hebben we nog een derde manier van ‘CO2’ toedienen, namelijk; de vloeibare manier. Deze ‘vloeibare CO2’ is verkrijgbaar van verschillende merken. Deze vloeibare vorm voeg je dagelijks toe. Het nadeel aan deze manier van ‘CO2’ toedienen is dat vloeibare koolstof veel minder goed opgenomen word door de planten dan de koolstofdioxide (CO2 in gasvorm).

Veilig?
Helaas zijn er nog veel mensen die twijfelen over de veiligheid voor de bewoners als het gaat over CO2 in het aquarium.

Gelukkig is de techniek nu zover dat deze angst gelukkig overbodig is. Als er maar geen overdosis ‘vloeibare CO2’ in het aquarium gedaan word. En natuurlijk moet de drukregelaar en de nachtafsluiting in orde zijn als er gebruikt word gemaakt van een CO2 set met gasfles.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop