Stroming

Als de planten niet helemaal lekker groeien, of er algenproblemen in het aquarium aanwezig zijn, word er in eerste instantie meestal niet gedacht aan stroming.

Waarom belangrijk?

Toch is stroming erg belangrijk voor de plantengroei, de voedingsstoffen (micro’s en macro’s maar ook de CO2) worden zo beter en sneller naar de planten vervoerd.

Zelf raad ik aan om de gehele inhoud van de bak minimaal drie keer per uur door het filter te laten gaan bij plantenaquaria. Dus bij een aquarium van 50L is het verstandig als het filter minimaal 150L per uur filtert. Maar natuurlijk draait het niet alleen om hoeveel stroming er in de bak is, maar vooral ook hoe deze stroming geplaatst is.

Het is belangrijk dat de stroming door de hele bak gaat om de eerder genoemde voedingsstoffen mee te nemen en om de zogenoemde ‘death-spots’ te vermijden. Hiervoor is een consistente stroming erg belangrijk, bij meerdere filters/pompjes wil je deze niet tegen elkaar in laten blazen.

Hoe toe te passen?

Je kan de juiste stroming op verschillende manier toepassen.

Zelf gebruik ik het liefst lily pipes (in- en uitstromer van glas), dan natuurlijk in combinatie met een buitenbakfilter.

Zoals jullie zien ben ik niet erg goed in foto’s bewerken, maar hopelijk snappen jullie wat ik probeer te laten zien.

De stroming begint helemaal links boven waar de lily pipe uitstromer hangt, de stroming gaat rechtdoor en botst tegen de zijkant van de cube en zal deze lijn naar beneden volgen. Vervolgens word het water weer aangetrokken door de instromer. Op bovenstaande manier heb ik ervoor gezorgd dat de stroming door de hele bak en langs de CO2 diffusor gaat, wat zorgt voor een betere CO2 opname in het water.

Hierbij de in- en uitstromer iets duidelijker op de foto.

Bij deze instromer zit ook een skimmer, die een eventuele kaamlaag verhelpt.

In grotere aquaria word vaak gebruik gemaakt van een spray bar. Het best is dan om de spray bar over de gehele breedte, aan de achterkant van het aquarium te bevestigen. Op deze manier zal de stroming over je planten heen gaan, en zo aankomen bij de onderkant van de voorruit zodat je voorgrondplantjes er veel profijt van hebben.

Je instromer kan dan laag in de linker- of rechter achter hoek van het aquarium geplaatst worden.

Als er toch nog ergens death spots ontstaan kan je deze bestrijden met een extra stromingspompje. Zorg dat de stroming consistent is, dus niet twee verschillende stromingen tegen elkaar in laten gaan.

Voor alle uitstromers geldt; houd deze net onderwater zodat er een beetje oppervlakte beweging is maar niet teveel, omdat er dan meer kans is op CO2 verlies.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop