Aquarium opstarten

Omdat ik vaak de vraag krijg hoe je een planten aquarium goed opstart, zal ik mijn manier van ‘aquarium opstarten’ hier beschrijven!

Natuurlijk begint het allemaal op dag één, je doet je ondergrond in het aquarium, deze kun je het makkelijkst op jou manier neerleggen doormiddel van een kwastje. Je bouwt iets leuks op met een stukje hout en wat stenen, of misschien één van deze twee (of helemaal niet natuurlijk). Als je hout in je bak plaatst is het heel belangrijk dat dit al ingewaterd is, om dit proces te versnellen kan je het hout uitkoken, of er kokend water over heen gieten als het hout te groot is om uit te koken. Hou het hout goed nat als je het in je bak plaatst, want droog hout drijft!

Hierna worden de planten in het aquarium geplaatst, als je wat planten op het hout of de stenen wilt binden is het makkelijk om dit eerste te doen. Daarna kunnen de gewenste planten in de grond, de makkelijkste manier om dit te doen is zeker met een pincet. Denk er aan dat je al deze tijd de planten en het hout nat houd. De makkelijkste methode hiervoor is om een plantenspuit met osmose water te vullen, en af en toe flink te sproeien. Natuurlijk kan hier ook gewoon kraanwater voor gebruikt worden, maar dit zal kalkvlekken achterlaten. Als de inrichting er goed uitziet kan je beginnen met vullen, een kleine tip is om hiervoor keukenpapier te gebruiken. Over alle planten en hout/stenen word keukenpapier gelegd, hou dit ook goed vochtig, anders trekt het keukenpapier al het vocht uit je planten. Een andere optie is gebruik maken van een plastic zak waar je kleine gaten in maakt, als je de zak vult met water zal het aquarium langzaam vollopen.

Vul het aquarium voorzichtig, als het kan met een gieter (met de sproeikop) of een slang, maar zet de kraan niet te hard. Als het aquarium zo goed als helemaal gevuld is kan het keukenpapier of de plastic zak voorzichtig weggehaald worden, doe dit met beleid, zodat je niet alles overhoop haalt wat net met liefde en zorg opgebouwd is.

Nu zie je het voorlopige resultaat! Als het goed is, is de bak nu nog wel een beetje kaal, maar dit komt helemaal goed als je de plantenvoeding, CO2, verlichting, bodembedekking en niet te vergeten stroming goed op orde heb.

De lamp kan het beste als eerst aangesloten worden, het is verstandig om hier een tijdklokschakelaar op aan te sluiten zodat de lichturen makkelijk onder controle te houden zijn. Ik adviseer zelf altijd 6 uur om mee te beginnen. Meer informatie over licht? Klik hier voor mijn artikel over licht.

Nu kun je de pomp aansluiten, de voor en nadelen van verschillende filters in plantenaquaria, klik hier! Zelf gebruik ik altijd opstart bacteriën, en raad dit zeker aan.

Natuurlijk komt de Co2 set nu ook uit de verpakking en kan op het gemakje aangesloten worden. Ik raad hier altijd een langdurige Co2 meter bij aan, dit geeft een betere indicatie dan een bellenteller. Maar natuurlijk kan een bellenteller altijd als hulpmiddel werken. Klik hier voor meer informatie over Co2

Nu denk je misschien dat je bak af is, maar dat is niet het geval! In mijn ogen begint het nu pas! De eerste periode zal je aardig wat werk hebben aan je nieuwe aquarium hebben, als je deze zo alg vrij mogelijk wil opstarten en de planten mooi wilt hebben.

Week 1:

Om de dag 50% water verversen!

Dit omdat er heel erg veel vuil uit de bodem en de planten komt. Dit is normaal gesproken niet te zien, maar er komen behoorlijk wat mest stoffen uit de planten vanuit de kwekerij.

Uit de bodem komt ook altijd nog wat troep, zeker als je soil hebt. Soil zorgt dat je water zuurder word (PH-verlagend), en het geeft in het begin ook behoorlijk wat plantenvoeding af. Later zal de soil wat geleidelijker plantenvoeding en (zwak)zuur afgeven. Door dit zachte zuur uit de soil nemen de planten de voedingsstoffen beter op, en de vissen die geschikt zijn voor plantenbakken stellen dit ook zeker op prijs.

Week 2:

Om de twee dagen 50% verversen!

Zelfde reden als hierboven.

Om algen te voorkomen kunnen er wel al amano garnalen en posthoornslakken ingezet worden. Wees niet bang voor een slakkenplaag, slakken doen het niet zo goed in bakken met de juiste hoeveelheid CO2, i.v.m. de zuurgraad van het water.

Amano Garnaal & Posthoornslakken

Week 3:

Nu beginnen we met de plantenvoeding! Let op, we gebruiken nu alleen de micro’s, een halve dosering hiervan.

Vanaf nu elke week 50% water verversen.

Het licht kan vanaf nu per week een half uur verlengt worden, met een maximum van acht uur licht.

Week 4:

Als het nodig is (wat meestal wel nodig is in een scapersbak) kunnen nu de macro’s gebruikt gaan worden. Begin met de halve dosering!

Week 5:

Micro’s en macro’s kunnen nu volledig toegediend worden.

Week 6:

Er kunnen langzamerhand voorzichtig wat meer bewoners ingezet worden. Doe dit alleen als dit past, en bouw dit langzaam op. Geef de bacteriën de tijd om zich te vermenigvuldigen. Als er in een keer een gigantische hoeveelheid aan vissen in het aquarium uitgezet word vraagt dit om problemen, de bacteriën hebben dan namelijk moeite om alle extra afvalstoffen die geproduceerd worden (door alle vissen) te verwerken.

Denk er aan dat het aquarium nu nog steeds niet volledig ingedraaid is, na ongeveer 3 maanden kun je stellen dat je aquarium redelijk in evenwicht is (als je het goed aan heb gepakt).

Voor aquaria geld: wachten loont! Geduld is een schone zaak, en ga zo maar door.

En daarbij; Hou alle voedingsstoffen van de planten goed in de gaten, de macro voedingsstoffen zijn te meten door het fosfaat, nitraat en het kalium te testen.

Micro voedingsstoffen zijn te testen door het ijzer te meten, als het ijzergehalte goed zit (en je een goede micro plantenvoeding gebruikt, en niet daarnaast nog los Fe toevoegt) zijn je andere micro voedingsstoffen negen van de 10 keer ook helemaal op pijl. Meer informatie over plantenvoeding volgt ook!

En natuurlijk worden deze testen gratis verricht bij Aqua-Ferrytale in Almere, door mij en mijn collega’s. Met aanvullend advies.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop