Wat heb ik allemaal nodig voor een beplant aquarium?

Stel, je zit al een tijd te denken aan de aanschaf van een mooi beplant aquarium. Wat heb je hier dan allemaal voor nodig?

Ruimte, verlichting en filtering

Natuurlijk begint het allemaal met het aquarium, deze zijn er in verschillende vormen en maten. Ruimte gebrek is geen excuus meer; er zijn al nano cubes vanaf 10 liter.
Bij (grotere) aquaria is het handig om na te denken over de plek waar het aquarium moet komen te staan, door het (vele) water, soil/grind en stenen weegt het geheel al snel meer dan verwacht. Sommige merken bieden kasten aan die precies onder het aquarium passen, hiermee zit u altijd veilig.

Als de maat van het aquarium en de plek zijn vastgesteld, is het handig een ‘onderlegger’ aan te schaffen, dit is een zachte schuimmat waardoor het aquarium stabiel zal blijven staan. Hierdoor kunnen er vroeg of laat geen drukpunten ontstaan wat kan zorgen voor een zwakke plek of barst in het glas.

Verlichting is het volgende punt; de meeste merken met grote aquaria hebben standaard TL-buizen boven het aquarium hangen, het is belangrijk dat deze wel op tijd vervangen worden (zie artikel verlichting). Een andere optie is natuurlijk led verlichting, wat een stuk langer meegaat, energie zuiniger is en nauwelijks warm wordt. Led verlichting zit tegenwoordig meestal standaard in/bij aquaria. Lees hier meer over verlichting.

Ook een filter is een belangrijk onderdeel, dit bied huisvesting voor veel goede bacteriën die o.a. schadelijke stoffen (nitriet) omzetten naar minder schadelijke stoffen (nitraat). Er zijn grofweg twee varianten; een intern filter en een extern filter. In de kleinere aquaria kan gebruik gemaakt worden van een intern filter, maar een extern filter kan geen kwaad omdat dit zorgt voor meer oppervlakte voor de bacteriën om te hechten, meer watervolume en meer stroming. Ook zal een intern filter zichtbaarder zijn in het aquarium, bij een extern filter zie je alleen de in en uitstromer. Als er gebruikt word gemaakt van glazen lilly-pipes is zijn de in- en uitstromer ook bijna niet meer zichtbaar. Voor de grotere aquaria raad ik zeker een extern filter aan. Lees hier meer over filtering.

Nu de plek voor het aquarium, het aquarium zelf, de ‘onderzetter’, het filter en de verlichting geregeld zijn, kan er ‘eindelijk’ aan de slag gegaan worden met de inrichting van het aquarium.

Soil en hardscape

En dat begint met de bodem. Zelf gebruik ik soil, omdat dit er natuurlijk uitziet, het niet uitgespoeld hoeft te worden, PH verlagend is en hetzelfde effect als een voedingsbodem heeft zonder dat er grind over heen moet. Doordat dit niet de klassieke ‘voedingsbodem en grind’ combinatie is, kan het probleem met een omhoog komende voedingsbodem ook niet meer voorkomen, bijvoorbeeld na een flinke snoeipartij. Natuurlijk kan er ook nog steeds gekozen worden voor voedingsbodem en grind.

Pas op met zand; dit is vaak zo fijn dat het dicht kan gaan slibben waardoor de wortels van de planten geen verse stroom water met alle voedingsstoffen en zuurstof krijgen. De meeste vissen vinden een zandbodem wel heel fijn. Lees hier meer over aquarium bodems.

Natuurlijk moet het aquarium er fraai uit komen te zien, hiervoor kan gebruikt gemaakt worden van hout en stenen (hardscape). Kies deze stukken met zorg uit, dit gaat de belangrijke lijnen vormen en kan het uitzicht op uw aquarium maken of breken. Neem extra hardscape matrialen mee naar huis zodat er tijdens het scapen nog wat te kiezen is.

Voordat het hout gebruikt gaat worden is het handig om dit even in te wateren. Op deze manier gaat het hout niet drijven in het aquarium, en geeft niet veel bruine kleurstof meer af. Een andere methode is het hout verzwaren door en met tie-rips stenen aan het hout vast te maken of stenen op het hout te plaatsen.
Stenen in aquariumwinkels zijn als het goed is niet (erg) kalkrijk waardoor het water heel hard wordt, met uitzondering op grijze breukstenen. Bij twijfel kan er getest worden door wat zuur (denk bij zuur aan zoutzuur, azijn, of producten die de PH/KH omlaag brengen) op de steen te druppelen, bij een bruisende reactie geeft de steen kalk af wat zorgt voor harder aquarium water en een stijgende ph.

Dan is het tijd voor de planten. Het is verstandig om van te vooraf te weten welke verzorging de planten nodig hebben, het is niet fijn om uw nieuwste creatie te zien wegkwijnen. De planten hebben behoefte aan goede verlichting, een goede bodem, stroming, CO2 en de voeding (micro’s en macro’s).

Onderhoud voor planten

Over de laatste twee dingen heb ik het nog niet gehad in dit artikel.
Co2 is zeer aan te bevelen in het aquarium, verlichting is een sleutelprikkel voor de fotosynthese, en bij fotosynthese is Co2 nodig. De planten nemen Co2 het best op in gasvorm, deze kan toegediend worden via een set die bestaat uit een gasfles, drukregelaar, en diffusor/reactor. Dit is de beste vorm van Co2 toedienen. Een andere optie is bio Co2, hier wordt Co2 geproduceerd door een gistende reactie in een afgesloten fles, bij deze sets kan je de hoeveelheid CO2 niet regelen en het is daardoor ook een stuk minder praktisch. De laatste optie is  ‘vloeibare Co2’ (dit is dus eigenlijk geen koolstofdioxide meer, maar koolstof) dit word een stuk minder goed opgenomen door de planten. Toch blijft iets altijd een stuk beter dan niets!
Lees hier meer over CO2

Plantenvoeding is ook erg belangrijk, je kan dit opsplitsen in twee delen; de micro’s en de macro’s.
De micro’s zitten in de algemene ‘complete’ plantenvoedingen. Enkele micro’s:

Ijzer Magnesium
Boor Magaam
Koper Zink
Molideem Kobalt
Lithium Aluminium
Nikkel Seleen
Tin Chelaten (zorgt ervoor dat de bovengenoemde stoffen niet oxideren en zo opneembaar blijven voor de planten)

De macro’s zijn stoffen die de vissen over het algemeen al in geringe mate produceren, maar waarvan de planten meer nodig hebben:

Nitraat Fosfaat
Kalium

De micro’s zijn handig om direct aan te schaffen omdat deze vrij snel nodig zijn na het opstarten van het aquarium, macro’s hoeven niet (allemaal) in elk aquarium toegevoegd te worden.
Lees hier meer over plantenvoeding.

Om de planten te plaatsen is het erg handig een pincet te gebruiken. Ook de aanschaf van een plantenschaar is nuttig om de planten te prepareren en naderhand te snoeien.

Na het planten en snoeien drijven er vaak wat plantenresten aan het oppervlakte van het aquarium, deze zijn makkelijk te verwijderen door een klein en fijn schepnetje.

Opstartbacteriën

Buiten de bovenstaande spullen raad ik altijd opstart bacteriën aan om te zorgen dat het eerste nitriet wat zich ontwikkelt in het aquarium afgebroken word. Om de bacteriën goed hun werk te laten doen is waterbereiding nodig, dit bindt alle chloren en metalen in ons kraanwater waardoor de vissen en goede bacteriën hier geen last van hebben. De waterbereiding is niet alleen nodig bij de opstart, maar bij elke verversing van het water.

Samenvatting

Hierbij nog even een samenvatting van de benodigde spullen voor een plantenaquarium.

o   Aquarium o   Onderlegger
o   Filter o   Verlichting
o   Soil of voedingsbodem + grind o   Hout
o   Stenen o   Planten + mos
o   Plantenvoeding o   Co2 set
o   Opstartbacteriën o   waterbereider
o   Pincet + schaartje(s) o   Fijn schepnetje voor plantenresten
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop