Verlichting

Ook verlichting is hartstikke belangrijk als je een goed draaiende planten aquarium wilt hebben. Bij andere vormen van aquaria speelt het een minder grote rol, dan kan je kiezen wat je mooi vind.
De verschillende soorten verlichting zal ik hieronder benoemen.

Wat we allemaal kennen is de ouderwetse T8, dit is een oude dikke TL-lamp. De nieuwe generatie hiervan is de T5, deze is iets dunner en geeft meer licht af (lux, hierover later meer).

Een nadeel van TL-balken is wel dat dit veel warmte afgeeft, vooral in de zomer kan dit voor problemen zorgen. Ook moeten TL-balken minimaal elke twee jaar vervangen worden, om een algen explosie te voorkomen. Een derde nadeel is dat TL-lampen samenwerken met de lichtbak, als de lichtbak kapot gaat is het lastig om aan een nieuwe lichtbak te komen, en als dit lukt is het een prijzig grapje. Daarbij komt ook nog eens dat ze redelijk duur in verbruik zijn.

Led-verlichting heeft de toekomst.

Plantengroei tip:
Als je TL-balken boven je planten bakje heb hangen, gebruik hier dan GEEN reflectors voor! Licht is voor planten een ‘sleutelprikkel’ om de fotosynthese aan te wakkeren. Dit betekent dus; hoe meer licht, hoe meer fotosynthese. Op het eerste gezicht lijkt dit geen probleem, maar meer fotosynthese betekent dus ook meer voedingsstoffen (micro’s, macro’s en CO2).

Led verlichting
Ook wij, aquarianen kunnen tegenwoordig gebruik maken van led verlichting, en ja, ook je planten kunnen hier goed op groeien! Hiervoor is wel led nodig wat geschikt is voor beplanten aquaria, het is belangrijk dat de led verlichting de juiste par afgeeft (hierover later ook meer uitleg). Voor de grotere bakken is het mogelijk led verlichting in de kap te maken, dit kan al met twee simpele tiewraps per led balk. Bij de meeste aquaria zit tegenwoordig als een standaard led verichting, de kwaliteit van deze bijgeleverde lampjes verschilt per merk. Sommige lampen zullen je planten helaas geen goed doen.

Zelf kan ik de lampen van JBL aanbevelen, hier zit het spectrum in wat planten nodig hebben, zonder dat je tegen rode en blauwe ledjes aan kijkt. Ik werk zelf heel fijn met de verlichting van JBL.

Led is uiteindelijk ook nog eens veel voordeliger doordat het minder verbruikt en de meeste led verlichtingssystemen claimen wel 8 tot 10 jaar mee te gaan, en natuurlijk mag er dan van uit gegaan worden dat de planten hier nog steeds goed op groeien, en er geen algenexplosie gevormd word. Een bijkomend voordeel is dat het prachtig is om een naar een aquarium met led verlichting te kijken, de ‘golfjes’ die je ook in de natuur in water ziet verschijnen, zijn opeens ook in het aquarium waar te nemen. En natuurlijk geeft led in tegenstelling tot TL-verlichting weinig tot geen warmte af, waardoor de temperatuur in het aquarium makkelijker te regelen is, zeker in de zomermaanden.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop