Aquarium filter

Een belangrijk deel in het aquarium; het filter.
Filters heb je in verschillende vormen en maten, onder andere een extern filter, intern filter of een ‘bioloog’; -en nee niet de oude stoffige man die alles weet over de natuur-  een open filtersysteem onder je aquarium.

Ben jij hier om meer te lezen over hoe je je filter het beste kan plaatsen, lees dan dit artikel over stroming!

Persoonlijk heb ik het zelf niet zo op interne filters. Dit komt doordat het toch een behoorlijke ruimte in neemt, en niet erg mooi is om tegen aan te kijken. Natuurlijk is dit wel iets goedkoper dan een extern filter, dus in kweekbakjes of dergelijke voldoet dit perfect.

Een extern filter is wel een stuk groter, dus dit moet je wel kwijt kunnen in je kast of op een andere mooie manier goed weg kunnen werken. Maar buiten dat heeft een extern filter heeft in mijn ogen vele voordelen; deze is namelijk veel krachtiger, je kan zelf (makkelijker) beslissen welk filtermatriaal je gebruikt en je heb geen last van een intern filter in je aquarium.

Een derde optie zou een bioloog kunnen zijn, dit word alleen niet vaak toegepast, zeker niet op de kleine bakken. Een bioloog is een redelijk groot biologisch filter onder je aquarium. Deze kan je helemaal zelf opbouwen met verschillende vakken die je dan ook kan vullen met filtermatriaal naar keuze.

Nog even wat filter-tips in het algemeen;

1. Opstartbacteriën. Als er bij de opstart een redelijk bacterie shot in het filter gedaan word, is er in ieder geval alvast een beginnetje qua goede bacteriën. Natuurlijk betekent dit niet dat nu het volle vis bestand in het aquarium gedaan kan worden.

2. Het filter mag nooit meer dan twee uur stil staan. Dit omdat anders de bacteriën zullen overlijden (en de grootste bacterie-kolonie is gehuisvest in je filter). Mocht dit onverhoopt toch gebeuren? Maak het filter dan goed schoon met kraanwater en zorg dat alle bacteriën weggespoeld worden en deze niet in het aquarium terecht komen.

3. Als de pomp minder hard gaat lopen, dat is normaal gesproken elke maand/twee maanden, is het tijd voor een schoonmaak. HO STOP! Haal niet meteen de schuurspons, kokende pannen water en alle chemische middelen die er in huis zijn uit de kast! Het beste wat je kan doen is wat aquarium water in een emmertje laten lopen, en hier je filtermatriaal een beetje in schoonmaken. Doe dit niet te enthousiast, je wilt wat bacteriën in je filter behouden, en ja die “vieze bruine aanslag” op je filtermateriaal zijn je filterbacterien, dus wees lief voor ze!

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop